Iedereen heeft wel eens gehoord van kurk. Kurk is het materiaal dat veelal in de dop van uw wijnfles aangetroffen wordt. Wist u echter dat steeds vaker men kurk ook gebruikt als vloer? Als u op zoek bent naar een vloerbedekking die duurzaamheid, comfort en milieuvriendelijkheid combineert, dan is een kurkvloer wellicht iets voor u. Kurkvloeren winnen steeds meer aan populariteit vanwege hun unieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel bekijken we daarom wat bij een kurk vloer de voor- en nadelen zijn.
Wat is een kurkvloer?
Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik, die vooral in Portugal en Spanje groeit. Om kurk te krijgen, doet men de schors iedere negen jaar schillen. Dit houdt in dat de vloer an sich niet alleen duurzaam is, maar ook de methode waarop het materiaal gewonnen wordt. Er worden namelijk geen bomen gekapt. De schors wordt vervolgens vermalen en samengeperst tot vloertegels of stroken. Vloeren van kurk vindt u in allerhande soorten. Er is laminaat van kurk, kurktegels en u vindt kurk op een rol (corkoleum).
Ontdek nu ook bij een kurkvloer de voor- en nadelen
U heeft bij kurkvloeren dus al ontzettend veel keuzemogelijkheden, wat de vloeren tot een populaire keuze maakt voor veel woningeigenaren. De kurk tegels kunt u bijvoorbeeld net als het corkoleum verlijmen, terwijl het kurklaminaat vaak geklikt wordt, zoals normaal klik-laminaat. Het past daarom ook bij ieder vertrek in huis als ook bij iedere interieurstijl. Kurk heeft echter nog meer voordelige eigenschappen, waardoor de meeste kurkvloer ervaringen overwegend positief uitvallen.
Duurzame vloer
Het grootste voordeel van een kurkvloer is dat u deze voor het leven heeft vanwege zijn duurzaamheid. Daardoor zijn kurkvloeren iets prijziger dan bijvoorbeeld een betonvloer, maar de prijs-kwaliteit is zeker in verhouding. Als u uw vloer van kurk namelijk goed onderhoudt, hoeft u nooit meer een nieuwe vloer aan te schaffen. Meer weten over andere duurzame vloersoorten? Lees dan ook deze blog!
Isolerende eigenschappen
Kurk kan goed isoleren. Er bevinden zich open luchtbellen in het materiaal, waardoor kurk goed thermisch isoleert. Ook wat betreft geluidsisolatie scoort kurk hoge ogen. Door de goede isolatiewaarde heeft u nooit koude voeten en zult u geen geluidshinder ondervinden, zoals bij bijvoorbeeld parketvloeren.
Zachte vloeren
Niet alleen behoudt u warme voeten op een kurkvloer, maar ook voelt de toplaag van een kurkvloer zacht aan. De vloer veert met uw voetstappen mee, wanneer u erop loopt. Voor mensen die slecht ter been zijn, is deze vloer daarom een verademing. Ook voor huishoudens met jonge kinderen is deze zachte vloer fijn voor als de kids een smak zouden maken tijdens het spelen.
Vochtbestendig materiaal
Kurk kan goed tegen vocht, waardoor een kurk vloer ook prima in de badkamer gelegd kan worden. Kurk rot namelijk niet en schimmels kunnen zich niet in het materiaal ontwikkelen.
Bij een kurkvloer zijn dit de nadelen toch wel
Net als bij iedere vloer heeft kurk ook zijn aandachtspunten. Weeg voor aanschaf van een kurk vloer daarom de voor- en nadelen altijd goed af om teleurstellingen achteraf te voorkomen.
Veel onderhoud
Kurk is geen onderhoudsarm materiaal. Kurk bevat namelijk groeven, waarin stof en vuil zich snel kunnen ophopen. Om die reden moet u om de vijf á tien jaar uw vloer laten lakken en zal er veel gestofzuigd moeten worden om de vloer tussentijds schoon te houden. Gebruik ook de dweil regelmatig, maar vermijd chemische schoonmaakmiddelen.
Gevoelig voor licht en warmte
Kurk kan niet goed tegen zonlicht, want dan verkleurt de vloer. Een speciale UV-coating kan verkleuringen wel tegengaan. Bovendien gaat kurk niet samen met warmte, dus met vloerverwarming is deze vloer niet te combineren.
Gevoelig voor beschadiging
Kurk is een licht materiaal, waardoor het gevoelig is voor vooral deukjes. Heeft u bijvoorbeeld ergens zware meubels staan en wilt u deze verschuiven? Dan kan het best zo zijn dat de poten afdrukken hebben achtergelaten in de vloer. Hier moet wel een kanttekening bij geplaatst worden: de vloer herstelt zich wel zelf. Door de luchtbellen in het materiaal zal de vloer na verloop van tijd zijn oorspronkelijke vorm weer aannemen.