Skip to main content

De keuze tussen een lichte of donkere vloer is een cruciale beslissing bij het inrichten van uw huis. Het bepaalt niet alleen de esthetiek, maar heeft ook praktische implicaties. In dit artikel zullen we grondig onderzoeken welke factoren u moet overwegen bij het maken van deze belangrijke keuze. 

Voordelen van een lichte vloer 

Lichte vloeren, zoals lichtgekleurde houten vloeren of tegels, bieden verschillende voordelen in een huis. Denk bijvoorbeeld aan een vloer van keramische tegels. Dit zijn de voordelen van lichte vloeren: 

 • Lichte vloeren weerkaatsen natuurlijk licht beter dan donkere vloeren, waardoor de ruimte er over het algemeen groter en ruimtelijker uitziet. 
 • Blekere vloeren dragen bij aan een lichtere en helderdere uitstraling van de ruimte, wat bijdraagt aan een positieve sfeer en een gevoel van welzijn. 
 • Lichte vloeren zijn veelzijdig en passen goed bij diverse interieurstijlen. Ze vormen een neutrale basis, waarmee u gemakkelijk kunt spelen met kleuren en meubilair. 
 • Lichte vloeren hebben de neiging om minder stof en kruimels te tonen dan donkere vloeren. Wilt u toch uw vloer reinigen? Lees hier hoe u uw vloer moet schoonmaken
 • Bleke kleuren zijn vaak tijdloos en raken minder snel uit de mode, waardoor uw vloer langer actueel blijft in verschillende interieurtrends. 
 • Lichte vloeren zorgen ervoor dat gekleurde meubels en accessoires beter opvallen, waardoor u de mogelijkheid hebt om bepaalde elementen in de kamer te accentueren. 
lichte vloer

Om deze redenen niet kiezen voor een lichte vloer 

Hoewel lichte vloeren verschillende voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar u rekening mee moet houden. Lichte vloeren hebben bijvoorbeeld de neiging om vuil, vlekken en krassen meer te tonen dan donkere vloeren. Bleke vloeren worden bovendien vaak geassocieerd met een koelere en formelere uitstraling. Dit kan persoonlijke voorkeur zijn, maar sommige mensen geven de voorkeur aan de warmere uitstraling van donkere vloeren.  

Effecten van een donkere vloer 

Donkere vloeren creëren vaak een warmere en gezelligere sfeer in een ruimte. Ze kunnen een gevoel van intimiteit en luxe toevoegen. Ook voegt een donkere vloer contrast toe aan een ruimte, wat een mooi effect geeft aan een vertrek. Donkere vloeren bieden als laatste een uitstekende achtergrond voor lichte meubelstukken en accessoires, waardoor deze elementen beter opvallen. 

Nadelen van een donkere vloer kleur 

Het is echter belangrijk om op te merken dat donkere vloeren ook enkele nadelen hebben, zoals de neiging om stof en pluisjes meer te tonen en de ruimte kleiner te doen lijken. Bovendien is een donkere vloer in combinatie met donkere muren en plafonds te duister, waardoor een gezellige sfeer juist aan uw ruimte onttrokken wordt. 

donkere vloer

Kiest u dus voor een lichte of donkere vloer? 

Uit bovenstaande tekst kunt u kortom afleiden dat de kleur vloer kleur een grote invloed heeft op de sfeer in uw huis. Hoe weet u nu of voor uw situatie een donkere of lichte vloer de beste keuze is? Met deze tips vindt u de perfecte kleur voor uw vloer: 

 • Wilt u met de vloer uw vertrek optisch kleiner of groter maken? 
 • Gebruik een natuurlijk patroon van donker naar licht. Heeft u dus lichtere muren, dan is een donkere vloer logischer. 
 • Hoe ziet uw interieur uit?  
 • Wat is de belasting van de vloer wat betreft loopverkeer? 
 • Hoe ziet onderhoud uit? 
 • Hoeveel licht valt er in de ruimte qua daglicht en kamerverlichting? 

Zou u ook willen weten welke soort vloer geschikt is voor uw huis? Lees dan ook deze blogs met tips om de juiste vloer voor uw huis te kiezen.