PVC vloeren zijn immens populair en er worden ieder jaar veel van deze vloeren verkocht en gelegd. Dit is niet verwonderlijk, want er zijn veel voordelen gekoppeld aan een PVC vloer en slechts weinig nadelen. In dit artikel zullen we daarom eens beter kijken naar alle voor- en nadelen van PVC vloeren, zodat u een weloverwogen besluit kunt maken.
Wat is PVC?
PVC staat voor polyvinylchloride. Het is een materiaal bestaande uit allerhande lagen van kunststof en een beschermende toplaag. Wanneer u dus kiest voor een PVC vloer, dan kiest u voor een stevige vloer die wel tegen een stootje kan. Bovendien komt PVC in allerhande vormen en maten voor. Door moderne technologieën kunt u PVC bijvoorbeeld laten drukken in een houtlook print, die bijna niet te onderscheiden is van parketvloeren. U behoudt echter alle voordelen van de PVC vloer, zoals het onderhoudsarme karakter en de slijtvastheid.
De voordelen van een PVC vloer
Door de sterkte van PVC brengt een PVC vloer een flink aantal voordelen met zich mee:
- Lange levensduur door slijtvastheid
- Onderhoudsarm
- Compatibel met vloerverwarming
- Akoestisch isolerend
- Eenvoudig mee te nemen bij verhuizing (click PVC)
- Waterbestendige vloer
- Zachte vloer om op te lopen
- Veel keuzemogelijkheden
- Geeft goed warmte door
- PVC click kunt u zelf plaatsen
Veel keuzemogelijkheden
PVC vloeren kunt u met veel verschillende dessins laten drukken. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een houtlook compleet met nerf en al. Hierdoor zijn PVC vloeren soms moeilijk van echte houten vloeren te onderscheiden. U heeft echter ook tegeldesigns of betondessins. Bovendien kunt u PVC vloeren op verschillende manieren leggen. U kunt kiezen voor rechte stroken, maar ook visgraat vloeren en de Hongaarse punt zijn opties. Zo vindt u altijd wel een PVC vloer die bij u past.
Lange levensduur
Een belangrijk voordeel van PVC vloeren is de lange levensduur van de vloeren. Bij goed onderhoud kan een PVC vloer tussen de 20 en 30 jaar meegaan, wanneer u kiest voor een kwalitatieve PVC vloer. Ter vergelijking: een laminaatvloer heeft een levensduur van 5 tot 15 jaar en vinylvloeren 10 tot 20 jaar. De lange levensduur van de PVC vloer wordt onder andere veroorzaakt door de dikte van de beschermende toplaag. Deze slijtlaag heeft vaak een dikte van circa 0.3 tot 0.7 millimeter. De dikte van deze beschermende laag bepaalt mede de levensduur.
Onderhoudsarme karakter
PVC vloeren hebben een bijna onderhoudsvrij karakter. Door het gladde oppervlak van PVC kunt u vlekken makkelijk op dweilen en vuil op zuigen met de stofzuiger. Let op dat u geen chemische schoonmaakmiddelen gebruikt, want dit kan de toplaag aantasten en de levensduur verkorten. Door het onderhoudsarme karakter van de vloer kunt u een PVC vloer daarom ook gebruiken in druk beleefde ruimtes, zoals de woonkamer. Voor gezinnen met huisdieren en kinderen is een PVC vloer daarom vaak de oplossing.
Potentiële nadelen van een PVC vloer
Brengen PVC vloeren ook nadelen met zich mee? Het goede nieuws is dat de voordelen van PVC vloeren opwegen tegen de nadelen. Toch zijn er een aantal nadelen, die we volledigheidshalve even genoemd willen hebben. PVC vloeren zijn kwalitatieve vloeren met een lange levensduur en dit ziet u terug aan het prijskaartje. Een eventueel nadeel is dat PVC maar dun is, waardoor de ondergrond geëgaliseerd dient te worden. Zeker bij dry back PVC, wat verlijmd wordt op de ondergrond, dient u eerst te zorgen voor een egale ondervloer. Dat is meteen ook het volgende nadeel: een dry back PVC vloer moet gelegd worden door een professional. Klik PVC kunt u als u handig bent zelf leggen. Hoewel PVC een vrij sterk materiaal is, kan het niet goed tegen hitte. Houdt hier dus rekening mee met dweilen. Poets niet te warm.