Skip to main content

Bij het overwegen van verschillende vloeropties is het cruciaal om niet een lichte of donkere vloer, maar ook functionaliteit in overweging te nemen. Bent u bijvoorbeeld van plan om vloerverwarming te installeren, dan is het wel fijn om een vloer te kiezen die compatibel is met vloerverwarming. Zo kunt u beter geen kurkvloer voor vloerverwarming gebruiken. Daarom zal deze blog u tips geven over wat de beste vloer is voor vloerverwarming.

Werking vloerverwarming

Vloerverwarming is eigenlijk niets anders dan een heel buizenstelsel onder de grond. Uw cv-installatie verwarmt water, dat vervolgens door deze buizen getransporteerd wordt en het hele oppervlakte een evenredige verdeling van warmte laat zien. Dit is voordelig, want maakt u gebruik van radiatoren dan is deze warmteverspreiding minder evenredig verdeeld, wat leidt tot warmteverschillen in uw vertrek.

Beste vloer voor vloerverwarming

Doordat de vloerverwarming onder een vloer verwerkt wordt, kunnen niet alle vloeren bovenop het buizenstelsel geplaatst worden. Of een vloer geschikt is of niet, is namelijk afhankelijk van hoe goed deze vloer de warmte doorlaat. Vloeren die goed isoleren, zijn in dit geval niet geschikt. Veel vloeren gaan tegenwoordig echter wel samen met vloerverwarming. Wij beschrijven de beste 7 vloeren.

vloerverwarming

Keramische tegels

Tegelvloeren, met name keramische tegels, staan bekend om hun uitstekende warmtegeleiding. Lees hier meer over de keramische tegels. Dit maakt ze ideaal voor vloerverwarmingssystemen. Bovendien zijn tegels verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen, kleuren en patronen, waardoor ze geschikt zijn voor elke interieurstijl. De strakke afwerking van tegels maakt ze niet alleen duurzaam, maar ook eenvoudig te onderhouden.

Natuurstenen en betonnen vloeren

Voor vloerverwarming zijn natuurstenen en betonnen vloeren uitermate geschikt. Steenachtig materiaal heeft namelijk een hoge thermische geleidbaarheid. Dit houdt in dat de warmte makkelijk van het buizenstelsel naar het vertrek boven de vloer wordt doorgegeven. De materialen kunnen tot 29 graden Celsius gemiddeld verwarmd worden. De dikte van het materiaal zorgt wel voor een langere opwarmtijd.

PVC vloeren

PVC vloeren hebben een lage warmteweerstand door hun geringe dikte, wat betekent dat ze de warmte gemakkelijk doorlaten. Dit maakt PVC ideaal voor vloerverwarmingssystemen, waar een lage weerstand essentieel is voor een optimale warmteoverdracht. Met PVC vloeren kunt u genieten van een snellere opwarming van de vloer, wat resulteert in een comfortabele en gezellige leefruimte. Lees hier meer over PVC vloeren. Bovendien zijn de vloeren betaalbaar en in verschillende dessins leverbaar.

Vinyl vloeren

Vinylvloeren winnen snel aan populariteit vanwege hun veelzijdigheid en comfort. Ze staan bekend om hun uitstekende warmteoverdracht, waardoor ze compatibel zijn met vloerverwarming. Bovendien zijn vinylvloeren waterbestendig, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor badkamers en keukens. De veerkrachtige aard van vinyl zorgt voor comfortabele stappen en biedt geluidsisolatie.

Tapijtvloeren in sommige gevallen

Tapijtvloeren stralen van zichzelf al een bepaalde warmte uit, die comfortabel aan de voeten aanvoelt. In combinatie met vloerverwarming is een tapijtvloer daarom heerlijk voor de koude wintermaanden. Niet alle tapijtvloeren zijn echter geschikt als bedekking van de vloerverwarming. Tapijt heeft echter wel isolerende eigenschappen, waardoor uw tapijt wel een thermische weerstand van maximaal 0.17m² K/W moet hebben. Kies ook voor een tapijt, waar geen ondervloer nodig is.

beste vloerverwarming

Moderne laminaatvloeren

Vroeger werd een laminaatvloer afgekeurd als het ging om vloerverwarmingen. Door de temperatuurverschillen zou namelijk het materiaal te veel gaan werken. Moderne laminaatvloeren kunnen echter steeds beter gecombineerd worden met vloerverwarming. Het laminaat mag echter iets te dik zijn, de warmte moet goed geleid worden en er komt een speciale ondervloer bij kijken.

Bijna alle gietvloeren

Gietvloeren passen ook bij een vloerverwarming. Lees hier meer over gietvloeren. Er is echter een uitzondering. Epoxy gietvloeren zijn niet compatibel met vloerverwarming. De overige gietvloeren, zoals troffelvloeren, polyethyleen en cementgebonden gietvloeren, wel. De lage weerstand van deze vloeren zorgt ervoor dat de warmte gemakkelijk door de vloer kan stromen, waardoor een snelle en gelijkmatige opwarming wordt gegarandeerd.