Skip to main content

Als uw vloer kraakt of onaangenaam ruikt, is het misschien tijd om uw vloer te renoveren. Een gerenoveerde vloer of trap kan niet alleen de uitstraling van uw huis verbeteren, maar ook de waarde ervan verhogen. Ook gelijk van plan uw trap te renoveren? Kijk dan eens wat het merk Trenovo te bieden heeft. In deze blog zullen we dieper ingaan op de vraag wat een renovatievloer is en welk nut de renovatie van uw vloer dient.

Wat is een renovatievloer?

Een renovatievloer is een speciaal type vloer dat wordt gebruikt om een bestaande vloer te vervangen of te upgraden zonder de noodzaak van een volledige sloop. In oudere woningen vindt u namelijk vaak begane grondvloeren van hout. Deze houten vloer renoveren, is na verloop van tijd aan te raden. Misschien kent u het wel: krakende vloeren, vocht onder de vloer of u wilt vloerisolatie toepassen. Bij renovatie van de houten vloer wordt deze kortom vervangen en vaak gelijk goed geïsoleerd om toekomstige problemen te voorkomen.

Vloer renovatie

Voordelen van een vloer renovatie

Een vloer renovatie biedt tal van voordelen die uw huis aanzienlijk kunnen verbeteren:

 • Meer wooncomfort
 • Lagere energiekosten door isolatie
 • Geen vochtoverlast onder vloeren
 • Waarde verhogend
 • Hoger energielabel voor uw huis
 • Vaak betaalbaar

Wat kost de renovatie van uw vloer?

Bij het plannen van een vloer renovatie is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de mogelijke kosten. Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de uiteindelijke kosten van een vloer renovatie:

 • Soort renovatievloer
 • De totale oppervlakte van de te renoveren ruimte is een andere belangrijke factor. Hoe groter de ruimte, hoe meer materiaal er nodig is.
 • Soms zijn er andere werkzaamheden nodig voordat de renovatie vloer kan worden geïnstalleerd.
 • De kosten van arbeid en installatie variëren afhankelijk van de complexiteit van het project en de gekozen vloer. Sommige materialen vereisen meer gespecialiseerde installatie, wat de kosten kan verhogen. Bent u aan het twijfelen om vloerverwarming te nemen? Lees dan hier voor welke vloer u het beste kunt gaan.

Soorten renovatievloeren

Er zijn verscheidene renovatievloeren mogelijk:

 • Houten balken en vloerplanken vervangen door houten balken, vloerplanken en een betere isolatie.
 • Houten vloer vervangen door betonvloer op laag isolatiemateriaal.
 • De houten vloer vervangen door stalen liggers en een renovatievloer van EPS.
 • Het hout vervangen door balken en een broodjesvloer.
 • De houten vloer inruilen voor een schuimbeton vloer.

Voor hulp bij het kiezen van de juiste vloer kunt u hier klikken!

Verschil broodjesvloer en schuimbeton

Een broodjesvloer is een constructie, die gebruikmaakt van prefab betonnen platen met daartussen holle cilinders of buizen, ook wel ‘broodjes’ genoemd. Deze platen worden op hun plaats gelegd en vervolgens gestort met beton om een stevige vloerstructuur te vormen. Hierdoor zijn deze vloeren geluidsisolerend, flexibel en snel geïnstalleerd. Schuimbeton is een mengsel van cement, water en luchtige schuimende middelen. Het mengsel wordt gegoten of gepompt en vult de ruimte tussen de vloer en de ondergrond. Na uitharding vormt schuimbeton een lichtgewicht en isolerende vloerlaag. Hierdoor is schuimbeton duurzaam, vormbaar en milieuvriendelijk.

vloer renoveren

Vloer renovatie: waarmee rekening houden?

Stel als eerste een realistisch budget op voor uw vloer renovatie. Overweeg niet alleen de kosten van materialen en installatie, maar houd ook rekening met eventuele extra kosten, zoals voorbereidende werkzaamheden, afwerking en mogelijke onverwachte uitgaven. Bepaal vervolgens welke soort renovatievloer u wenst. Houd ermee rekening dat u de ruimte maximaal twee weken niet mag belopen, nadat de vloer gelegd is. Wilt u ook overstappen op vloerverwarming? Neem dat dan mee tijdens het renoveren van de vloer. Denk ook na over welke ondervloer en topvloer u hierna wilt.

Vloerverwarming

Bij een vloerrenovatie is het installeren van vloerverwarming een slimme en comfortabele keuze. Vloerverwarming biedt niet alleen een efficiënte manier om uw huis te verwarmen, maar het kan ook bijdragen aan de algehele waarde en het comfort van uw woning. Vloerverwarming kan prima geïnstalleerd worden bij de meeste renovatievloeren.

Heeft een uw vloer laten renoveren en wilt u dat de vloer zo lang mogelijk meegaat? Klik dan hier om erachter te komen hoe u uw vloer het beste kunt schoonmaken.