Skip to main content

Een traprenovatie is een uitstekende manier om een nieuwe uitstraling aan uw huis te geven zonder grote verbouwingen uit te voeren. Of u nu uw trap wilt opknappen voor esthetische doeleinden of vanwege functionele redenen, er zijn talloze trap opknappen ideeën om uit te kiezen die passen bij verschillende interieurstijlen en budgetten. In dit artikel vindt u daarom meerdere unieke trap bekleden ideeën, zodat u inspiratie kunt opdoen voor uw volgende traprenovatie.

Trap bekleden met welk materiaal?

Een trap kunt u laten beschilderen of zandstralen, maar veel mensen kiezen er toch eerder voor om de trap te laten bekleden. Er zijn meerdere soorten trapbekleding op de markt, zoals hout en tapijt. Hieronder volgen een aantal trap ideeën, wanneer u nog in dubio zit over het te kiezen materiaal van de trapbekleding:

  • Houten trapbekleding vanwege de warme uitstraling van het materiaal.
  • Tapijt vanwege de stroefheid, wat uitglijden op de trap bemoeilijkt.
  • Metaal voor de industriële interieurs.
  • Linoleum trapbekleding, omdat dit materiaal onderhoudsarm, slijtvast en geluiddempend is.
  • Natuurstenen trappen vanwege de klasse die natuursteen uitstraalt.
  • Vinyl trappen vanwege de keuzemogelijkheden in afwerking.
  • PVC afwerking vanwege de keuzemogelijkheden in design.

Overzicht van originele traprenovaties

Het renoveren van uw trap kan op lange termijn kosten besparen door het verminderen van onderhouds- en reparatiekosten. Oude trappen kunnen versleten raken en gevaarlijke situaties creëren, wat kan leiden tot dure ongelukken of herstellingen. Een gerenoveerde trap kan bovendien de algehele uitstraling van uw huis aanzienlijk verbeteren. Daarom volgt hieronder een overzicht van unieke traprenovatie ideeën.

trap bekleden

Houten trappen met licht

Trap inspiratie tip nummer 1 is toch kiezen voor een houten trapbekleding. Heeft u een moderne interieurstijl, maar vindt u houten trapbekleding wel een goed idee? Dan kunt u een houten trap prima integreren in uw interieur middels verlichting. Het licht zorgt bij een dichte trap voor een luxe en moderne uitstraling. Bij een zwevende trap steken de houten traptreden uit de muur, wat zorgt voor een strakke en uiterst eigentijdse look.

Dichte trap van graniet

Graniet is een zeer duurzaam materiaal dat bestand is tegen slijtage en beschadigingen. Een trap van graniet zal daarom lang meegaan zonder veel onderhoud te vereisen. Graniet heeft daarnaast een natuurlijke schoonheid en elegantie, waardoor het een luxe uitstraling geeft aan elke ruimte net zoals andere natuurstenen vloeren. Een dichte trap van graniet kan een indrukwekkend en stijlvol element zijn in het interieur.

Trappen met betonlook

De betonlook vloeren winnen steeds meer aan populariteit, zeker in de stoerdere interieurstijlen. Een trap van beton is wellicht een ietwat kille bedoeling, maar de betonlook kan zeker als basis gebruikt worden. Kies er bijvoorbeeld voor om de trap te bekleden met een vloer met betondesign of verf uw trap met een betonlook verf.

Zwartkleurige trap

Het is een gewaagd idee, maar steeds meer mensen durven de stap te wagen: een zwarte trap. Een trap in de kleur zwart is een ware eyecatcher. Daarom is deze trap perfect als opvallend element in een neutraal interieur. Heeft u bijvoorbeeld een interieur, waarin de kleur wit overheerst? Dan is een zwarte trap een originele keuze.

Traorenovatie 1

Uw trap als kleurenpalet

Een uniek idee om uw trap te bekleden, is door meerdere kleuren toe te passen. Sommige mensen hebben hun trap bijvoorbeeld de kleur gegeven van de zwart en witte toetsen van een piano. Anderen vinden dit te druk en hebben liever de kleur in de muur, die de trap omringt, door hier een opvallende verfkleur te nemen of behang met een druk patroon.

Combinatie trap

Een erg origineel idee om uw trap te bekleden is door materialen te combineren. Wat dacht u bijvoorbeeld van een kille metalen trap te voorzien van wat hout om een warmere uitstraling te creëren? Of andersom, geeft een houten trap een modernere look met metalen leuningen.

Kosten van een traprenovatie

Welke trap bekleden ideeën u ook aanspreken, een trap opnieuw bekleden, is niet goedkoop. Vaak is echter uw trap vervangen door een nieuwe vele malen duurder. Tapijt is bijvoorbeeld de goedkoopste traprenovatie, waarbij de kosten tussen €400 en €600 liggen. Een trap bekleden met PVC is het duurst, omdat dit vanwege de moeilijkheidsgraad vaak uitbesteed moet worden. Kom echter langs in onze showroom in Kerkrade en laat u adviseren door onze specialisten wat de beste ideeën zijn om uw trap te bekleden. 

Lees ook: de perfecte vloer voor in de slaapkamer!