Skip to main content

Uw vloer is een van de meest gebruikte oppervlakken in uw huis en daarom verdient het de nodige aandacht om het schoon en fris te houden. Of u nu houten vloeren, laminaat of tegels heeft, regelmatig onderhoud is essentieel. In dit artikel zullen we u laten zien hoe u uw vloer op de juiste manier kunt schoonmaken en onderhouden, zodat deze er altijd als nieuw uitziet.

Hoe moet u een PVC vloer schoonmaken?

PVC vloeren zijn onderhoudsarm, wat wil zeggen dat slechts weinig onderhoud nodig is. U kunt los vuil en stof middels dweilen en stofzuigen verwijderen. Als u de vloer dweilt, gebruik dan lauw water met schoonmaakazijn of een speciaal PVC reinigingsmiddel. Vlekken en gemorste vloeistoffen moeten zo snel mogelijk weggehaald worden. Gebruik voor meubilair en stoelen vloerglijders om uw vloer vrij te houden van krassen en houd viezigheid van buiten tegen door bij de deuropeningen matten te leggen. Gebruik bij PVC vloeren in ieder geval geen schuurmiddelen of agressieve reinigingsmiddelen. Laat ook de stoomreiniger achterwege, want de hoge temperatuur kan uw vloer permanent beschadigen. Meer informatie over een PVC vloer nodig? Lees het op deze pagina.

Een houten vloer schoonmaken

Een houten vloer schoonmaken, begint met het stofzuigen van de vloer. Welke houten vloer u heeft (onbehandeld of geolied) bepaalt hoe u het schoonmaken verder moet aanpakken.

vloer stofzuigen

Geoliede houten vloer schoonmaken

Na het stofzuigen, poetst u een geoliede houten vloer als volgt:

 • Gebruik natuurzeep om te dweilen, want deze beschermt het hout en voedt ook het materiaal.
 • Doe de natuurzeep in een losse emmer.
 • Doe in een andere emmer schoon water.
 • Behandel eerst de vloer met de natuurzeep.
 • Gebruik de emmer met water om de dweil mee uit te spoelen.
 • Gooi beide emmers leeg en vul ene met nieuw schoon water.
 • Dweil de vloer met schoon water nog eens na met een schone dweil.
 • Laat de vloer minimaal halfuur drogen.

Onbehandelde houten vloer reinigen

Een onbewerkte houten vloer mag u niet schoonmaken met water; deze moet te allen tijde droog blijven. Het hout neemt namelijk vocht op en dan krijgt u vochtkringen of zelfs schimmelvorming. Daarom kunt u een onbehandelde houten vloer eigenlijk alleen stofzuigen. U kunt wel deze vloer in de boenwas zetten. Zo beschermt u de vloer.

Uw laminaat vloer schoonmaken

Een laminaatvloer is in principe makkelijk te onderhouden. Er zijn slechts een paar dingen waar u rekening mee dient te houden. Ten eerste moet u de vloer regelmatig stofzuigen met een zachte borstel. Ook dweilen met enige regelmaat wordt aangeraden. Maak de vloer wel nooit te nat. Plaats bovendien viltjes of andere vloerglijders onder de meubels om krassen te voorkomen. zand en viezigheid kunt u buiten de deur houden met een deurmat of loop zo min mogelijk met schoenen in huis rond. Is uw vloer zodanig beschadigd dat u wilt gaan voor een vloerrenovatie? Lees dan hier alles wat u daarover moet weten!

dweilen

Zo doet u de badkamer vloer schoonmaken

Badkamervloeren bestaan meestal nog steeds uit tegels. En ofschoon tegelvloeren onderhoudsarm zijn, kunnen kalk en vuil zich wel tussen de voegen van de tegels nestelen. Daarom is het raadzaam om wekelijks of minimaal een keer in de twee weken de badkamervloer te schrobben. Uw badkamervloer schoonmaken doet u met een dweil of vochtige doek. Het beste is om water te gebruiken met een scheut schoonmaakazijn, omdat azijn ook de kalk tussen de voegen oplost. Heeft u tegels van natuursteen, gebruik dan speciale schoonmaakmiddelen die de tegels niet aantasten.

Hoe moet u een granieten vloer schoonmaken?

Omdat een granieten vloer bestaat uit natuursteen is het belangrijk dat u voor het schoonmaken van deze vloer een schoonmaakmiddel gebruikt, dat geschikt is voor een natuursteen. Meng dit in een emmer in de juiste hoeveelheden. Gebruik bij het dweilen niet te veel water en gebruik lauw water. Na het poetsen moet u ook de vloer behandelen voor extra bescherming. Gebruik in ieder geval niet:

 • Schuursponzen
 • Chemische producten
 • Producten met een hoge pH-waarde
 • Baking soda
 • Kalkreiniger

Op deze manier een vinyl vloer schoonmaken

Het reinigen van een vinyl vloer is een vlug klusje, omdat het gemakkelijk gereinigd kan worden. Stofzuig regelmatig en dweil met allesreiniger. Gebruik niet te veel water. Komt u een hardnekkige vlek tegen, dan kunt u met een normaal sponsje de vlek weghalen.

Vond u deze blog interessant? Lees dan ook eens onze blog over het kiezen van een vloer voor alle kamers in huis!